Kamuda Tasarruf Uygulaması Resmî Gazete’ de Yayınlandı
Kamuda Tasarruf Uygulaması Resmî Gazete’ de Yayınlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan yeni genelgeye göre, kamu kurum ve kuruluşlarında kaynakların etkin, ekonomik ve verimli kullanılması zorunlu hale getirildi. Genelgede, kamu harcamalarının maksimum tasarruf ilkelerine uygun olarak yapılması gerektiği vurgulandı.
Kurallara Aykırı Hareket Edenler Hakkında İşlem Yapılacak
Kamuda tasarruf kapsamında, genelgede belirtilen tasarruf tedbirlerinin dikkatle takip edilip denetleneceği, raporlanacağı ve kurallara aykırı hareket edenler hakkında gerekli yaptırımların uygulanacağı bildirildi. Doğal afetler, salgın hastalıklar ve orman yangınları gibi acil durumlar, iç ve dış güvenlik ile istihbarat hizmetleri kapsam dışı bırakıldı.
Kamu hizmetleri ve yatırım projelerinin bütçe sınırları içinde kalacak şekilde yürütülmesi gerektiği belirtilerek, ilave mali yük oluşturacak faaliyet genişlemelerinden kaçınılması istendi. Kamu kurumlarının sadece kendi faaliyet alanlarıyla ilgili harcamalar yapabileceği, ihale şartnamelerinde ise idareye kullanılmak üzere araç, makine ve ekipman temini gibi alakasız unsurların yer almaması gerektiği ifade edildi.
Kamuda Tasarruf Kapsamında, Sosyal Tesis Ücretleri Yeniden Belirlenecek
Ortak alım yöntemlerinin yaygınlaştırılarak maliyetlerin düşürülmesi amacıyla ölçek ekonomisinden yararlanılacağı kaydedildi. Yine, kamu kurumlarının üç yıl süreyle yeni hizmet binası edinmeleri, kiralamaları ve inşaat yapmaları yasaklandı. Savunma ve güvenlik hizmetleri dışında mevcut lojman ve sosyal tesislerin ekonomiye kazandırılacağı, lojman kiralarının ve sosyal tesis ücretlerinin yeniden belirleneceği belirtildi.
Yeni taşıt edinimi üç yıl süreyle durduruldu, ancak savunma ve güvenlik için gerekli araçlar, ambulans ve itfaiye araçları bu kapsam dışında tutuldu. Kamu taşıtlarının yerli ve elektrikli taşıtlara dönüştürülmesi hedeflenerek, mevcut taşıtların tasfiye edilmesi kaydıyla elektrikli taşıt alımına izin verileceği bildirildi.
Fazla Mesai Ücretleri Sınırlandırılacak
Haberleşme giderlerinde verimliliğin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi amacıyla çeşitli tedbirlerin alınacağı belirtildi. Resmi yazışmaların elektronik sistemler üzerinden yapılması teşvik edilirken, basılı materyal üretimi ve günlük gazete alımı yasaklandı. Bununla birlikte kamu personeli için gereksiz harcamaların önüne geçilecek ve fazla mesai ile nöbet ücretlerinin ödenmesi sınırlanacak.
Enerji ve su tüketiminde tasarruf önlemleri alınarak LED dönüşümü ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı teşvik edilecek. Kamu tesislerinde yeşil alanların sulanmasında şebeke suyu yerine alternatif su kaynaklarının kullanımı sağlanacak.
Genelgenin uygulanması her kademedeki yönetici tarafından takip edilecek ve aksine hareket edenler hakkında gerekli işlemler yapılacak. Kamu kurumları, genelgeye uygun olmayan tüm mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri ihalelerini iptal edecek. İl özel idareleri ve belediyeler için İçişleri Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tereddütleri gidermekle yetkili olacak.