NYT, “Türkiye’nin de geri çekilmesiyle, İsrail gittikçe yalnızlaşmaya başladı.”
Türkiye’nin İsrail ile ticareti askıya alması, dünya basınında yankı uyandırmaya devam ediyor. ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), Türkiye’nin Gazze Şeridi’nde kalıcı bir ateşkes sağlanana kadar İsrail ile tüm ticari faaliyetlerini durdurduğunu ve bunun İsrail’in giderek artan uluslararası izolasyonunun son adımı olduğunu yazdı.
NYT, “İsrail gittikçe yalnızlaşmaya başladı.”
NYT, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarının uluslararası alanda daha fazla eleştiri ve yaptırımla karşılaştığını belirtti. İsrail’in yakın ortaklarından ABD, İngiltere ve Almanya’nın bile Tel Aviv hükümetini yüksek sesle eleştirdiği bir dönemde, bazı ülkeler İsrail ile diplomatik bağlarını tamamen kopardı.
Kolombiya, Bolivya ve Belize, İsrail ile ilişkilerini keserken, Şili, Honduras ve Ürdün gibi ülkeler ise İsrail’deki büyükelçilerini geri çağırdı. Arap devletlerinden Bahreyn de kamuoyundan gelen tepkiler üzerine benzer bir adım attı.
Üniversitelerde İsrail’e Yönelik Büyük Protestolar Başladı
İsrail’in Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırıları, dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerde büyük protestolarla karşılandı. ABD’nin New Jersey eyaletindeki Princeton Üniversitesi’nde Filistin’e destek gösterileri sırasında öğrenciler, bir bildiri yayımlayarak açlık grevine başladıklarını duyurdu.
Öğrenciler, taleplerinin karşılanana kadar su haricinde her türlü yiyecek ve içecekten uzak duracaklarını açıkladılar ve Princeton Üniversitesini seslerini duymaya çağırdılar.
“Katliamı Durdurun” Pankartları Açıldı
Almanya’nın Köln kentinde de benzer protestolar düzenlendi. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı gösterilerde, “Filistin’e özgürlük”, “Almanya silah desteği veriyor, Filistinliler öldürülüyor” gibi sloganlar atıldı. İsrail bayrağı taşıyan yaklaşık 10 kişiyi ise polis koruması altına aldı.
Protestocular, ellerinde İsrail’in Gazze’deki saldırılarında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyarak, “İnsanlık onuru için Filistin’e barış”, “Katliamı durdurun” pankartları açtı. Akademisyen ve öğrencilerin konuşmalarında İsrail’in Filistin’deki eylemlerine sert eleştiriler getirilirken, Alman hükümetinin İsrail’e destek vermesi de kınandı.