Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C

Ak Parti’den Chp’ye Geçen Belediyelerde Borç Batağı

Ak Parti’den Chp’ye Geçen Belediyelerde Borç Batağı
Nisan 22, 2024 7:30 pm | Son Güncellenme: Nisan 22, 2024 7:31 pm
Rate this post

31 Mart Yerel Seçimleri, Türkiye’de birçok il ve ilçenin yönetiminde değişikliklere neden oldu. AKP ve MHP’den CHP’ye geçen belediyelerin yeni başkanları, göreve geldikleri belediyelerin mali durumunu kamuoyuyla paylaşarak dikkat çektiler.

Denizli’nin yönetimini devralan CHP’li Bülent Nuri Çavuşoğlu, belediyenin borç miktarını açıkladı. Denizli’nin toplam borcu 11 milyar 130 milyon TL olarak belirlendi. Bu borcun önemli bir kısmını yüksek faizli krediler oluşturuyor. Denizli’nin nüfusu düşünüldüğünde, her bir vatandaşa düşen borç miktarı oldukça yüksek.

MHP’den CHP’ye geçen Bartın Belediyesi’nin yeni başkanı, ilçenin borç durumunu kamuoyuna duyurdu. Bartın’ın toplam borcu 251 milyon TL olarak açıklandı. Bu borcun bir kısmı bankalara olan kredi borçlarından oluşuyor. Bartın’ın nüfusu göz önüne alındığında, her bir vatandaşın üzerindeki borç yükü dikkat çekici.

AKP’den MHP’ye geçen Bolvadin Belediyesi’nin toplam borcu 424 milyon TL olarak açıklandı. Borcun büyük bir kısmını Devlet Su İşleri’ne olan borç oluşturuyor. Bolvadin’in nüfusu düşük olmasına rağmen, kişi başına düşen borç miktarı dikkat çekici bir seviyede.

Sancaktepe Belediyesi’nde AKP’den CHP’ye geçişin ardından belediyenin borç durumu gündeme geldi. Yeni Başkan Alper Yeğin, belediyenin toplam borcunu nüfusa oranladığında her bir vatandaşın üzerindeki borç miktarının yüksek olduğunu vurguladı.

AKP’den CHP’ye geçen Kiraz Belediyesi’nin borç durumu da dikkat çekiciydi. Yeni başkan, belediyenin toplam borcunu kamuoyuyla paylaşarak şeffaflık sağladı. Keşan’ın belediye başkanı seçilen isim, belediyenin borç durumunu duyurarak göreve başladı. Keşan’ın borç miktarı ve nüfusu dikkate alındığında, her bir vatandaşın üzerindeki borç yükünün önemli olduğu görüldü.

Ürgüp Belediyesi’nde CHP’li başkanın seçilmesiyle belediyenin borçları gündeme geldi. Borç miktarı ve dağılımı, ilçenin mali durumu hakkında önemli ipuçları verdi. Suruç Belediyesi, seçim sonrasında DEM Parti’den yeni bir başkanın seçilmesiyle yeniden yönetimine kavuştu. Ancak belediyenin borç durumu, yeni yönetimin önünde önemli bir engel olarak duruyor.

Kahramankazan Belediyesi’nin 719 milyon TL’lik Miras Borcu

Kahramankazan Belediyesi’nin 719 milyon TL’lik borcunun ortaya çıkmasının ardından, Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe’nin yaptığı açıklamalar gündeme damga vurdu. Tepe, “Borçsuz belediye” algısına inandıklarını ancak yapılan incelemeler sonucunda karşılarına çıkan 787 milyon TL’lik borç yüküyle şaşırdıklarını ifade etti. ANKA’nın verilerine göre, Kahramankazan Belediyesi’nin borçları şu şekilde sıralandı,

  • Kazan Belediyesi LTD.ŞTİ. 21 milyon 154 bin TL
  • Piyasa Borçları, 161 milyon 525 bin TL
  • Kazan Belediyesi Net LTD.ŞTİ, 1 milyon 135 bin TL
  • Vergi Dairesi, 29 milyon 145 bin TL
  • Kent Meydanı Yapım İşi, 120 milyon TL
  • Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, 37 milyon 600 bin TL
  • Emanetler Bekleyen Ödemeler, 26 milyon 479 bin TL
  • Vakıflar Bankası 25 milyon 364 bin TL
  • Taşınmaz Kültür Varlıkları, 20 milyon 855 bin TL
  • Türk Ekonomi Bankası, 45 milyon 413 bin TL
  • Emekli Sandığı, 13 milyon 920 bin TL
  • Sosyal Güvenlik Kurumu, 13 milyon 162 bin TL
  • Alınan Depozito ve Teminatlar, 5 milyon 438 bin TL
  • Asgari Ücret Destek Prim Tutarı, 932 bin 646 TL
  • İller Bankası, 750 bin 350 TL
  • Ankara Kalkınma Ajansı, 143 bin TL

Bu gelişmeler üzerine bölgedeki kamuoyu, belediyelerin mali durumlarına ilişkin daha dikkatli bir yaklaşım sergilemeye başladı. Kahramankazan Belediyesi’nin borçlarındaki artış, belediyelerin finansal yönetiminde daha şeffaf ve etkin politikaların gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.